Kulinářská rozhledna po Balkáně

aneb

Kouzlo bulharské kuchyně

Pod pokličkou i se lžičkou

pod taktovkou babičky Mary

Moje vášně jsou vaření a překlady.
Vášně mám dvě a krotím je tady.
Moje kuchařka se už zrodila,
kouzlo bulharské kuchyně odkrývá.

Povím vám pohádku. O babičce Mary.
Přijela do Čech udělat kariéru,
měla však zdolat jazykovou bariéru.

Od té doby uplynul nějaký ten pátek.
dnes je pro ni každý den jako svátek.

VŽDYCKY ALE TAK NEBYLO!

Prožila hrozné peklo!
Neuměla holt česky, kolikrát to s ní málem seklo.

Hodně dlouho šprtala a těžce dřela,
ale… věděla, kam míří... vydržela.

Vaření je její dávná vášeň,
bulharské dobrůtky – jedna báseň!
Žádná chemie v nich není, ani worcester.
Ona diriguje dnes kulinární orchestr –
vařečku v levici, v pravici tužku...
Když ji navštívíte, dá vám výslužku.

Teď si trochu oddechneme,
babičku Mary poslechneme.
Pokličku pro nás nadzvedává,
ochutnat ty mňamky nám dává.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Tak babička Mary vypráví…
a rovnou z Bulharska vás pěkně zdraví.

  Jaké jsou teda výhody pro vás?

Řekněme si to úplně včas:

Taje bulharské kuchyně rychle odhalené!
Celou rodinou budete mít schválené
voňavou saturejku do karbanátků
a pečenou papriku do šopského salátku.
Suroviny mojí babičky,
žádnou chemii do krabičky!
Bude vám chutnat,
bramboračku s balkánem budete chtít hned ochutnat.
O rozmanitost je postaráno –
banica s jogurtem na ráno,
k večeři šopák s gjuveče,
a k obědu se musaka peče.
Forma elektronická pro náladu idylickou –
vezmete si s sebou tablet a recepty máte vždy na dohled.
Podrobný foto návod –
usnadněná příprava všech dobrot.
Notná dávka inspirace
pozvedne vás do stavu znalce.
Že láska prochází žaludkem, je pravda dávná,
na boj proti stereotypu jeví se dneska záchrana.

Sečteno, podtrženo – k vašemu prospěchu
babička Mary s kuchařkou k vám spěchá.
Kulinářská rozhledna po Balkáně
vaším věrným průvodcem se stane.

Zrovna je kuchařka za dobrou cenu,
jinde není ani ve snu.
Kliknout hned na červené tlačítko, pak zaplatit,
a bulharská kuchařka v mžiku k vám poletí!

 I BONUSY TAM BUDOU

PRO KAŽDÉHO Z VÁS:


Voňavou saturejku
na dobré karbanátky

Tu letos jsem přivezla
z Bulharska přímo sem.
Připravím rychle do obálky,
pošťák ji vám dodá do schránky.

In vino veritas –
ostatně, zná to každý z vás!
Proto je další bonus –
poslední kapitola.

Bude o chlastu – i tam,
v Bulharsku, pivo volá
a dobré vínko potěší,
se sklenkou není co řešit.

PRO NADŠENÉ GURMÁNY

i suroviny k dodání:

Pokud si tuto variantu vyberete,

na banicu se můžete těšit.

Tím s vámi poštu zaměstnáme,

společně domů k vám dodáme:

Balkánský pravý sýr


celkem 400 g

Válené těsto


jedno balení

Takže rekapitulace:
pro vás, budoucí znalce
bulharských chutí a koření,
prostě je tady výzva k ponoření.
Na Facebooku se sejdeme,
tam všechno hezky probereme.

Ještě je tady taková šeptanda,
s bulharskou kuchařkou to není sranda!

Co říci: jsem nadšená! Ráda zkouším a objevuji nové věci a vjemy v jídlech a mezinárodních kuchyní. Baví mě improvizovat. Když se mi dostal do ruky e-book z bulharskými recepty, už jen po přečtení se mi sbíhaly sliny a hned jsem měla chuť něco vyzkoušet. Byla jsem velmi překvapená jednoduchostí přípravy a hlavně skvělým popisem postupu přípravy, obrázky a praktickými komentáři. Takže když jsem se vrhla na vaření, šlo to jako po másle. Zaujali mne zvláštnosti typu speciálního hrnce a pece na přípravu jídel, nikdy jsem si neuvědomila, jak krásně voní a chutná grilovaná paprika a lilek, a proč vlastně nepoužívám třeba kopr ve větší míře. Doplnila jsem si zásobu koření a nutně potřebuji sehnat gjuveče :). Prostě paráda. A tak jsme si pěkně v parné sobotě hned připravili tarator. Studená polévka. Chutná, lehká, přesto zasytila. I můj 5letý syn si pochutnal. Pro milovníky česneku je tu prostor pro „posílení“ chuti. Vyzkoušela jsem lilkovou pomazánku. Za tepla šup do sklenice a posloužila nám v dalších dnech jako skvělá příloha ke grilovanému masu a také jsem si jako okamžitý nápad vytvořila „bulharské bruschetty“ – takže opečená bagetka, na to lilková pomazánka a ještě balkánský sýr a šup zapéct. Skvělá večeře se salátkem. Univerzálnost pomazánky mě dostala. Ale co bylo nej, byla musaka. Chlapy se po tom olizovali a plný pekáč byl v 5 lidech pryč. Lahodná chuť díky jogurtové polevě byla skvělá. Všem moc doporučuji vyzkoušet. Překvapivá jednoduchost a směs vůně a chutí si vás získají. Díky za inspiraci.
Ivana Cikánková, zakladatelka projektu Ženy v realitách, www.ivanacikankova.cz

Balkánskou kuchyni mám moc ráda. O to větší mi udělalo radost, když jsem mohla do této Kulinářské rozhledny nahlédnout ještě před jejím oficiálním vydáním. Je skvělé, že obsahuje všechny typy pokrmů, takže když se rozhodnete, můžete si připravit bulharskou hostinu. U nás doma milujeme tarator – hlavně v létě je neskutečně osvěžující, také recept na tradiční gjuveče mě moc zaujal a nemohu se dočkat, až vyzkouším lilkovou pomazánku. Co mě velice zaujalo, jsou nakládané zelné listy, se kterými jsem se vlastně ještě nesetkala. To je pro mě novou inspirací a Maria je skvělá, že tuto kuchařku sepsala a dala nám příležitost získat autentické balkánské recepty. Balkánská kuchyně je nám blízká surovinami, které i u nás důvěrně známe a zároveň lehce exotická způsobem jejich úpravy. Doporučuji ji proto všem, kdo chtějí obohatit vlastní zásobárnu receptů a naučit se novým kulinářským specialitkám. Dobrou chuť všem
Marcela Švecová Kubová, Tvůrkyně uzdravujícího menu www.marcelakubova.cz

Hned, jak jsem se začetla do Mariiny kuchařky, dýchla na mě pohoda na dovolené v Bulharsku, které jsem tenkrát objela kolem dokola a domů se vrátila minimálně o tři kila těžší. Jídlo tam bylo úžasné a díky perfektním receptům jsem si zase mohla dát třeba osvěžující Snežanku, báječnou voňavou musaku a konečně se vydala pro pravou fetu a zapékala a vařila a pekla. Recepty krásně fungují a spoustu zařadím do svého oblíbeného repertoáru. Díky, Maria!
Milena Vaštováwww.milenavastova.cz

Kuchařka je skvělá. Je opravdu přehledná, podrobná, pochopitelná i s obrázky postupu. Navíc se spousty jídla, které jsem neznala, vyzkoušela a chutnalo báječně. Zamilovala jsem si božskou chuť pečených paprik. Je to fakt mňamka, díky :-). V kuchařce nechybí vůbec nic. Je tam široká škála různých druhů jídel, od polévek, hlavní jídla, pomazánky, dezerty. Pro mě tato kuchařka byla vysvobozením od přemýšlení, co dnes zase budu vařit? Zkouším ráda nové věci a kuchařku vřele doporučuji všem, i těm kdo nerad vaří, tak jako já, zvládnete to. 🙂
Růžena Nekudováwww.ruzenanekudova.cz

Kuchařka je zajímavá. Bulharská jídla jsou jednoduchá a zdravější než u nás. Což ocení ti, kteří se chtějí lépe (zdravěji) stravovat a vyhledávají takové recepty. Vyzkoušeli jsme si udělat Pitku. Část jsme nechali originál, do další části jsme zkusili dát vlašské ořechy na hrubo umleté a část byla s česnekem. Těsto pěkně nakynulo. Chuťově parádní – hlavně tedy originál a s česnekem. Mohu jen doporučit.
Bc. Eva Križánková expertka na zábavu ve vztahu www.evakrizankova.cz

Ještě jednou rekapitulace

AŤ BUDE VAŠE PŘÁNÍ!

Nachystám pro vás takto k dodání:

1. Pouze kuchařka, forma elektronická,

a sáček saturejky v podobě fyzické.

e-kuchařka
Saturejka
0

2. K tomu na oblíbenou banicu přibalím suroviny,

ať vás gurmánský požitek nemine!

e-kuchařka
Saturejka
Balkánský sýr
Válené těsto
0

Neváhejte, protože čas neúprosně letí!

Nakoukněte do tajů bulharské kuchyně!

Prozradím tajemství. Všem známý Aladin

propůjčil mi svůj malý džin.

Jen poručte!

Dostanete vše, co jste si přáli,

jako v pohádce – budiž, můj králi!