Dnes pokračuje pečící maraton, ale nejde o cukroví, ale o domácí chleba trochu jinak. Další varianta s nádivkou, tentokrát se špenátem a balkánským sýrem. Použít hotové těsto je na vlastní riziko, já to nedoporučuji. Radši si ho zadělejte sami – moc času vám to nezabere a bude daleko lepší. Musí být jemné a střední tuhosti. Stačí 400 – 500 g – cca...
Dnešní dobrota je pro bulharskou kuchyni taková typická specialita – pita s nádivkou. Vůbec pečení domácího chleba a různých druhů pečiva je v bulharské kuchyni něco jako kultovní záležitost. Určitě to souvisí s dávnými tradicemi, kde je chleba symbolem naší podřazenosti přírodě a zároveň symbolem hojnosti, kterou nám příroda dává. Pečení chleba s nádivkou je v podstatě příprava chleba s jídlem dohromady. Pečení zeleniny...
Asi neexistuje jiný světec, se kterým po celém světě souvisí tak pestré tradice a vzbuzuje tolik emocí. Tyto tradice se krajově i národnostně liší, ale v převážné většině se dětem rozdávají dárky. Je mu přičítáno mnoho zázraků a také byl rozsáhle dobročinný. Z jeho osoby postupně vzešel i ten bájný děda, který se všude na světě nazývá jinak, ale o Vánocích roznáší dětem dárky....
Před dvěma lety jsem v Bulharsku poprvé ochutnala humus, byl výborný. Pak jsem ho objevila v obchodech i tady a začala jsem si ho pravidelně kupovat. Hodně krát se mi stalo, že jsem se ptala, kde v regálech najdu humus, a prodavačky vůbec nevěděly, o čem mluvím ?. Humus jsem si kupovala, dokud jsem nenašla jeho recept – od té doby si ho pravidelně...
Plním slib a přidávám recept na dýňový závin – opravdové a nejoblíbenější podzimní pokušení! Aspoň v Bulharsku. Propadnete mu také, až ho ochutnáte! Její Veličenstvo Dýně – jeden z nejlepších darů podzimu! Má výbornou lehkou chuť a zároveň nás skvěle dobije energií. Když zmíníme všechny vitamíny, které obsahuje – A, C, D a E, a ještě vysoký obsah draslíku, vápníku, hořčíku, železa a proteinů,...
Že je to nějaké neznámé slovo, co to má být? 🙂 Ano, je to neznámé slovo, jen jsem vám chtěla napsat ten originální bulharský název. Slovo „drusam“ znamená protřepávám, rychle hýbu nahoru-dolů. A že je ten kebab „drusan“ znamená, že je to takový způsob přípravy – namísto míchání při vaření se celým kastrolem „drusa“, samozřejmě s poklicí 🙂...
Podzim je nejkrásnější a nejbohatší roční období. Nabízí nám nespočet krásně sladěných barev a bohatou úrodu. Od pradávných dob se naši předci naučili tuto bohatou úrodu uchovávat na zimu. Nepátrala jsem po historických zdrojích, jak to bylo před 200 nebo 1000 lety, možná na zimu ovoce ukládali do hlubokých jam v zemi. V dnešní době skoro všechno máme dostupné celoročně, ale pořád zůstává...
Když jsem včera nakupovala a uviděla čerstvý celer i s natí, vůbec jsem neváhala. Není tak často k vidění, proto jsem koupila množství, které mi možná vystačí na rok do další sklizně. Moje máma kdysi pracovala v zemědělském podniku a jeden její kolega agronom říkal, že kdyby muži věděli, co celer dokáže, pěstovali by ho ve velkém a měli ho pořád na talíři. Prostě je...
Jedno bulharské přísloví praví: „Nikdo není větší než chleba“. To je hluboce vryto v bulharské kultuře, vyjadřuje to úctu nejen k samotnému chlebu. Skrývá v sobě úctu k té těžké práci, díky které máme na stole krásně voňavý chleba, ale také hlubokou úctu, pokoru a vděčnost přírodě, její cykličnosti a za všechny dary, které nám země dává. Od pradávných dob je chleba symbolem bulharské pohostinnosti....
Je tady několik věcí, které bulharské kuchyni přidávají šmrnc a orientálnost. Byli jste někdy v Bulharsku? Pokud ano, vzpomínáte jak chutná Bulharsko? A co se stalo právě vašim favoritem? Já mám favority dva – papriku a bílý jogurt. Jelikož je paprika moje oblíbená zelenina, přidělila jsem jí místo hned na začátku. Takže dnes to bude o paprice. V bulharské kuchyni se používá hodně zeleniny. Papriku...