Drusan kebab

Že je to nějaké neznámé slovo, co to má být? 🙂

Ano, je to neznámé slovo, jen jsem vám chtěla napsat ten originální bulharský název. Slovo „drusam“ znamená protřepávám, rychle hýbu nahoru-dolů. A že je ten kebab „drusan“ znamená, že je to takový způsob přípravy – namísto míchání při vaření se celým kastrolem „drusa“, samozřejmě s poklicí 🙂 Jaký to má vliv na chuť, vám přesně neřeknu, ale jestli to chcete zjistit, vyzkoušejte.

Samozřejmě, receptů na přípravu tohoto jídla je více. Dnes jsem ten kebab uvařila podle nejjednoduššího receptu a podělím se s vámi o něj.

Suroviny, které jsem použila: cca 800 g vepřové krkovičky bez kosti, 3 cibule, lžičku soli, pepře dle chuti (já tam dala necelou polévkovou lžíci), 2-3 lžíce oleje, 4 bobkové listy, několik zrn nového koření.

Maso jsem nejdřív nakrájela, dala do kastrolu s předem ohřátým olejem a trochu osmažila. Během smažení jsem opravdu promíchávala dřevěnou lžící, ale dál jsem ji už nepoužila. Přidala jsem sůl a pepř, bobkový list a nové koření, přikryla poklicí a dobře protřepala, aby se vše pořádně smíchalo. Přidala jsem ještě 1 hrnek teplé vody a nechala vařit, dokud se voda skoro nevypařila.

Pak jsem přidala cibuli nakrájenou na polovinu a na plátky a znovu protřepala. Jídlo je hotové, když cibule změkne. Mezitím jsem ještě několikrát protřepala.

Servíruje se dle přání – s čerstvou nebo dušenou zeleninou, bramborovou kaši atd.

Rychle a dobré! Ať vám to chutná!

Mariya Petrova
Jsem expert na bulharštinu a miluji bulharskou kuchyni. Spojila jsem dvě svoje vášně a vytvořila kříženec z obou – vznikla tak nevšední učebnice bulharštiny formou kuchařky. Do bulharštiny s chutí! Více o mně si můžete přečíst zde >>