Vánoční hvězda k zakousnutí

Dnes pokračuje pečící maraton, ale nejde o cukroví, ale o domácí chleba trochu jinak.

Další varianta s nádivkou, tentokrát se špenátem a balkánským sýrem.

Použít hotové těsto je na vlastní riziko, já to nedoporučuji. Radši si ho zadělejte sami – moc času vám to nezabere a bude daleko lepší. Musí být jemné a střední tuhosti. Stačí 400 – 500 g – cca polovina množství, ze kterého obvykle pečeme domácí chleba. Jestli nemáte recept, podle kterého zaděláte těsto, můj recept najdete tady.

Nádivku si připravte předem, jinak těsto během její přípravy nakyne a bude se hůř tvarovat.

Potřebujete na ni čerstvý špenát – cca 300 g, balkánský sýr cca 250 g a 1 nebo 2 vajíčka. Vajíčka rozdělíte na bílek a žloutek, do nádivky dáte jen bílek a žloutek necháte na potření chleba před pečením. Já použila dvě vajíčka a jeden bílek jsem dala do těsta, druhý do nádivky.

Špenát předem zalijete vroucí vodou a necháte na několik minut pod poklicí, pak vylijete vodu a scedíte. Jen ne rukou, prosím, nechci vás mít na svědomí, že jste se opařili!

Balkánský sýr rozdrobíte a smícháte s nadrobno nakrájeným špenátem a přidáte bílek. Takto je nádivka hotová – snadno a rychle.

Těsto po zadělání rozdělíte na dvě části. Rozválíte jednu půlku dokulata, dáte ji na pekáč s pečícím papírem a položíte na ni nádivku – uprostřed a cca 2 cm k okraji. Tím se vytvoří střed a kruh z nádivky. Položíte na to druhou půlku těsta, uprostřed přitlačíte lehce hrnkem vhodné velikosti, jen aby se označil střed. A pak od okraje toho středu směrem ven na říznete nožem. Vytvoří se tak něco jako sluníčko s paprsky. Sluníčko se přetvoří na květinu otočením každého „paprsku“ na bok – tak, aby se nádivka obrátila nahoru. Jestli je těsto moc měkké, paprsky se trochu na sebe lepí a musí se opatrně rozdělovat nožem.

Takto nechte květinu chvíli kynout a upečte v předehřáté troubě dozlatova. A potom opatrně – aby se mlsné jazýčky nespálily! Protože této vůni se těžko ubráníte, obzvlášť s tím neodolatelným vzhledem.

Už víte, jestli tuto dobrotu uděláte k večeři nebo ke snídani? Jestli ten skvost stačíte vyfotit, pochlubte se na FB stránce BulharskeDobroty!

Ať vám to chutná! A taky ať se líbí!

Mariya Petrova
Jsem expert na bulharštinu a miluji bulharskou kuchyni. Spojila jsem dvě svoje vášně a vytvořila kříženec z obou – vznikla tak nevšední učebnice bulharštiny formou kuchařky. Do bulharštiny s chutí! Více o mně si můžete přečíst zde >>